Bespaar nú energie in jouw bedrijf

Zet ook
de knop om

Onze energierekening stijgt, we moeten nú minder afhankelijk worden van gas uit Rusland en we willen klimaatverandering tegengaan. Daarom vragen we Nederlandse bedrijven en ondernemers om mee te doen en meer en sneller energie te besparen.

Bekijk de campagnevideo

We moeten samen die knop omzetten. Veel Nederlanders zijn al goed bezig. Zij besparen energie. Om ons op de komende winter voor te bereiden, zijn extra stappen nodig. Zo kunnen overheden, grote en kleine bedrijven en organisaties direct nog meer energie besparen op de verwarming en verlichting van hun gebouwen. Of door efficiënter te werken en te produceren. Deze stappen verlagen de energierekening, verminderen onze afhankelijkheid van gas uit Rusland én zijn beter voor ons klimaat.

Zet jij ook de knop om in jouw bedrijf? Soms kan je met kleine stappen al meer doen dan je denkt.

Verlichting

Schakel lampen uit in ruimtes die je niet gebruikt

Vaak staat verlichting aan op momenten dat dit niet nodig is. Laat verlichting niet onnodig branden. Zet de lampen binnen uit wanneer er niemand in het gebouw of in de ruimte is. Denk ook aan de lampen buiten. Kan daar het licht veilig uit? Of kan je met bewegingssensoren voorkomen dat het onnodig brandt?

Schakel over op ledverlichting

Door lampen te vervangen voor een energiezuinigere lamp kun je snel energie besparen. Vaak kun je gloei-, spaar- en halogeenlampen vervangen door ledlampen. Je kan hier wel 80% energie mee besparen.

01
thermostaat-max-19-graden

Verwarming

Zet de verwarming laag als je een ruimte of gebouw verlaat

Vaak staan in kantoren, scholen of andere gebouwen de verwarmingen aan wanneer het gebouw niet in gebruik is. Als de verwarming onnodig aanstaat, verspil je energie. Zet daarom de verwarming laag als je een ruimte of gebouw verlaat. Schakel de verwarming uit wanneer deze onnodig is en bespaar zo makkelijk energie.

02
thermostaat-max-19-graden

Extra besparen

Kijk wat jij nog meer kunt doen in je gebouw, proces of installatie.

Loket Klimaat en Duurzaamheid

Wat kun je als ondernemer doen om energie te besparen en je bedrijf te verduurzamen? Ga naar KVK Loket klimaat en duurzaamheid voor persoonlijk advies. We helpen je met praktische informatie over de stappen die je nu kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je bedrijfspand, het plaatsen van zonnepanelen, overstappen op duurzaam vervoer en meer.

Vragen?

Voor al je ondernemersvragen kun je terecht bij het KVK adviesteam, bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur. Bel 0800 21 17.

Lees meer op over kvk.nl

Energiebesparende maatregelen

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl) vind je informatie over:

  • Energiebesparende maatregelen die je nu, zonder extra investeringen, neemt.
  • Informatie over verplichte wetten en regels voor energiebesparing, zoals de energiebesparings- en informatieplicht.
  • Subsidies en fiscale regelingen die je helpen om te starten en te investeren in energiebesparing en verduurzaming.
  • Inspirerende praktijkverhalen van ondernemers, over hun keuzes en aanpak om energie te besparen.

Heb je vragen? RVO is doordeweeks tussen 08:30 tot 17:00 uur telefonisch bereikbaar op 088 042 42 42. U kunt ook met ons chatten.

Lees meer over energiebesparende maatregelen

Online tool voor energiebesparing

De online DEB-tool is een handig middel om te bekijken welke mogelijke energiebesparende maatregelen je kunt nemen die in korte tijd terug te verdienen zijn én die passen bij jouw onderneming en jouw branche. Meer informatie over deze digitale bespaarassistent lees je hier.

Lees meer over de digitale bespaarassistent

Over deze campagne

We moeten nú minder afhankelijk worden van gas uit Rusland. Overheden, bedrijven en huishoudens kunnen meehelpen door minder energie te gebruiken. Veel Nederlanders zijn al goed bezig en besparen energie. Om ons op de komende winter voor te bereiden, zijn extra stappen nodig. In deze campagne geven we aan wat bedrijven kunnen doen.

Van het gas dat een huishouden verbruikt gaat ongeveer driekwart naar verwarmen van het huis en iets meer dan 20 procent naar warm water voor douche en keuken. Met het veranderen van gedrag is veel winst te behalen. Voor een huishouden dat nog helemaal nergens op let zo’n 800 euro. De meeste huishoudens passen wel enkele tips toe, maar niet allemaal en niet altijd. Van oktober tot mei is anders omgaan met de verwarming belangrijk. Besparen op warm water door korter te douchen helpt het hele jaar door.

De campagne loopt van begin april tot half mei. Wil je meer informatie over de maatregelen die het kabinet neemt om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland? Of heb je vragen? Lees verder op rijksoverheid.nl/onderwerpen/gas.

Lees meer op de website van Rijksoverheid

Benieuwd wat je naast bedrijf ook zelf thuis nog kunt doen? Bekijk dan de tips voor huishoudens.

Tips voor huishoudens

Deze campagne is een initiatief van:

logo-EZKlogo-BZK

In samenwerking met:

logo-BZKlogo-BZKlogo-BZKlogo-BZK

Verschillende organisaties ondersteunen de campagne. Klik hier voor een overzicht.