Onze energierekening stijgt, we willen minder Russisch gas gebruiken en we willen klimaatverandering tegengaan. Daarom moeten we nú meer en sneller energie besparen.
We moeten samen die knop omzetten. Overheden, grote en kleine bedrijven en organisaties kunnen deze zomer direct nog meer energie besparen door bijvoorbeeld efficiënter om te gaan met koelen en verlichting. En door zich alvast voor te bereiden op de winter door te isoleren. Deze stappen verlagen de energierekening, verminderen onze afhankelijkheid van gas uit Rusland én zijn beter voor ons klimaat.
Stel koelsystemen zo in dat er niet onnodig gekoeld wordt. Maak voor het koelen van een ruimte zoveel mogelijk gebruik van de buitenlucht, door ramen open te zetten bijvoorbeeld. Gaat dat niet, bijvoorbeeld door klimaatregeling in het pand, stel die dan zo in dat er in de nacht van de buitenlucht gebruik gemaakt wordt om het pand te koelen.
Gebruik ledverlichting in koel- en vriescellen. Ledlampen geven weinig warmte af en gaan langer mee bij lage temperaturen. Door ledverlichting in gekoelde ruimtes te plaatsen is er minder energie nodig. Wanneer koelmeubels ook afgedekt zijn (bijvoorbeeld na sluitingstijd) of koeldeuren dicht gehouden worden, zorgt dat voor nog minder energieverbruik.
Tip! Lees meer over productkoeling op RVO.nl.
Vaak staat verlichting aan op momenten dat dit niet nodig is. Laat verlichting niet onnodig branden. Zet de lampen binnen uit wanneer er niemand in het gebouw of in de ruimte is. Denk ook aan de lampen buiten. Kan daar het licht veilig uit? Of kan je met bewegingssensoren voorkomen dat het onnodig brandt?
Door lampen te vervangen voor een energiezuinigere lamp kun je snel energie besparen. Vaak kun je gloei-, spaar- en halogeenlampen vervangen door ledlampen. Je kan hier wel 80% energie mee besparen.
Voor een gezond binnenklimaat is goede ventilatie nodig. Maar op momenten dat er geen personen binnen zijn, bijvoorbeeld na een werkdag of in de vakantieperiode, kan de ventilatie uit. Zorg daarbij wel voor voldoende voor- en nadraaitijd om te zorgen voor frisse lucht bij het starten van de dag.
Tip! Met een optimaal ingesteld ventilatiesysteem bespaar je energie. Lees meer over ventileren op RVO.nl.
Isolatie houdt een gebouw koel in de zomer en warm in de winter. Dit voorkomt onnodig warmte- of koudeverlies. Ook door openstaande deuren kan veel warmte of koelheid verloren gaan.
Tip! Kijk op RVO.nl voor meer tips over isoleren en andere maatregelen.
Vaak staan in kantoren, scholen of andere gebouwen de verwarmingen aan wanneer het gebouw niet in gebruik is. Als de verwarming onnodig aanstaat, verspil je energie. Zet daarom de verwarming laag als je een ruimte of gebouw verlaat. Schakel de verwarming uit wanneer deze onnodig is en bespaar zo makkelijk energie.
Veel bedrijven hebben al een verplichting om energie te besparen, de energiebesparingsplicht.
Kijk naast deze verplichte maatregelen wat jij nog meer kunt doen in je gebouw, proces of installatie.
Wat kun je als ondernemer doen om energie te besparen en je bedrijf te verduurzamen? Ga naar KVK Loket klimaat en duurzaamheid voor persoonlijk advies. We helpen je met praktische informatie over de stappen die je nu kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je bedrijfspand, het plaatsen van zonnepanelen, overstappen op duurzaam vervoer en meer.
Voor al je ondernemersvragen kun je terecht bij het KVK adviesteam, bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur. Bel 0800 21 17.
Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl) vind je informatie over:
De online DEB-tool is een handig middel om te bekijken welke mogelijke energiebesparende maatregelen je kunt nemen die in korte tijd terug te verdienen zijn én die passen bij jouw onderneming en jouw branche. Meer informatie over deze digitale bespaarassistent lees je hier.
We moeten nú minder afhankelijk worden van gas uit Rusland. Overheden, bedrijven en huishoudens kunnen meehelpen door minder energie te gebruiken. Veel Nederlanders zijn al goed bezig en besparen energie. Om ons op de komende winter voor te bereiden, zijn extra stappen nodig. In deze campagne geven we aan wat bedrijven kunnen doen.
Van het gas dat een huishouden verbruikt gaat ongeveer driekwart naar verwarmen van het huis en iets meer dan 20 procent naar warm water voor douche en keuken. Met het veranderen van gedrag is veel winst te behalen. Voor een huishouden dat nog helemaal nergens op let zo’n 800 euro. De meeste huishoudens passen wel enkele tips toe, maar niet allemaal en niet altijd. Van oktober tot mei is anders omgaan met de verwarming belangrijk. Besparen op warm water door korter te douchen helpt het hele jaar door.
Wil je meer informatie over de maatregelen die het kabinet neemt om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland? Of heb je vragen? Lees verder op rijksoverheid.nl/onderwerpen/gas.
Benieuwd wat je naast bedrijf ook zelf thuis nog kunt doen? Bekijk dan de tips voor huishoudens.
Deze campagne is een initiatief van:
In samenwerking met:
Verschillende organisaties ondersteunen de campagne. Klik hier voor een overzicht.