Productie en processenInitiatieven
Leestijd: 2 minuten

Met duurzame stroom een dijk versterken: WattHub in Geldermalsen maakt het mogelijk

Zware machines gebruiken voor een dijkversterking, in een gebied met een stikstofprobleem en een overbelast stroomnet? Klinkt als een onmogelijk opgave? In Geldermalsen zagen ze het als een kans om WattHub te starten. Bij dit grootste snellaadplein ter wereld kun je zwaar elektrisch materieel opladen met duurzame energie.

Met duurzame stroom een dijk versterken: WattHub in Geldermalsen maakt het mogelijk

Elektrische machines duurzaam laden

‘De Waaldijk tussen Tiel en Waardenburg moet worden versterkt om aan de veiligheidsnorm te voldoen’, vertelt Tom Rensen, uitvoerder van het Dijkversterkingsproject. 

Omdat het gebied een stikstofprobleem heeft, voeren Tom en zijn team de  werkzaamheden met elektrische machines uit. Wel was er één grote uitdaging: Het energienet in de regio is overbelast. ‘Hoe kunnen we onze machines dan toch praktisch en snel laden?’, vroeg Tom zich af.  

Toen Tom per toeval Gerlach Velthoven tegen het lijf liep, directeur van Betuwewind - een lokale energiecoöperatie in Gelderland - bleek de oplossing letterlijk dichtbij. 

Grootste snellaadplein ter wereld

Gerlach stond op het punt om een huurcontract voor de grond van een windmolen te verlengen en vroeg zich af of daar geen laadplein gerealiseerd kon worden. ‘Zo ontstond het initiatief voor WattHub; ondertussen het grootste snellaadplein ter wereld voor elektrische graafmachines, kranen, vrachtwagens en andere zware machines en voertuigen’, vertelt Gerlach.

Pionieren

Liander heeft meegekeken wat er nodig was om het idee in de praktijk te brengen. ‘Je bent aan het pionieren en gelooft in iets dat nog niet bestaat. Dan moet je doorzetten en je een weg banen langs alle juridische hobbels en regels’, vertelt Gerlach. Uiteindelijk is het gelukt. Als eerste in Nederland sloot WattHub een contract met Liander, om in een gebied met een overbelast energienet tóch stroom te kunnen aanbieden.

Slim omgaan met stroom

WattHub gebruikt eerst duurzame stroom van windmolens en zonnepanelen, daarna pas van het net. In de winter komt 80% van de stroom van windenergie, in de zomer levert het zonneveld meer op.  ‘Door gebruik te maken van lokaal opgewekte energie verminderen we de belasting van het stroomnet’, vertelt Gerben, directeur van WattHub.

Win-win situatie

Energiecoöperatie Betuwewind wil de energietransitie versnellen voor een leefbare wereld. De aannemers willen verduurzamen en zijn enthousiast over het gebruik van de stillere machines. Die blijken nét zo krachtig als hun oude machines en ze verbruiken minder stroom dan verwacht. Een win-win situatie!

Het laadplein heeft een capaciteit van 5,5 megawatt en telt 42 laadpunten. Dagelijks maken er tientallen aannemers en diverse transporteurs gebruik van het laadplein, speciaal voor de transport- en bouwbranche. 

Zo doen ze dat in Geldermalsen

  • Een dijk versterken met behulp van wind- en zonne energie
  • Duurzame energie slim inzetten in een gebied met een overbelast stroomnet
  • Het grootste snellaadplein ter wereld realiseren

Doe ook mee!

Wil je ook een snellaadplein bij jou in de buurt? Of wil je als aannemer gebruik maken van het XL-laadplein in Geldermalsen? Neem contact op met info@watthub.nl. Bij WattHub vertellen ze je graag wat er mogelijk is!

Meer over de kansen van de energietransitie

De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten en zelf in actie komen? Bekijk dan de campagne 'Van Hoe Naar Zo'. Dit artikel is onderdeel van die campagne.

Bekijk de campagne

Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis